Sałata rzymska – uprawa sałty w naszym ogordzie

Najlepsze tematy w Sieci > Ogród  > Sałata rzymska – uprawa sałty w naszym ogordzie

Sałata rzymska – uprawa sałty w naszym ogordzie

Starr_070730-7911_Lactuca_sativa

Sałata rzymska to sałata, która jest najstarszą ze znanych odmian tego warzywa. Znana była już starożytnym Egipcjanom, Grekom oraz Rzymianom. Ze względu na kształt jej liści nazywana jest przez niektórych długolistną. W Polsce znamy ją prawdopodobnie jakoś od połowy XVI wieku i to jak można się domyślać dzięki królowej Bonie, która ją do nas sprowadziła. Sałata rzymska od kilku lat cieszy się w Polsce sporą popularnością. Doceniana jest ona zwłaszcza ze względu na swój smak oraz ilość wartości odżywczych, które zawiera. Jej miłośnicy doceniają także jej chrupiące liście.
Sałata rzymska to składnik wielu sałatek, zwłaszcza sałaki Cezara. Czyli sałatki, która swoją nazwę wzięła od meksykańskiego restauratora Cezara Cardiniego, który najpewniej jest autorem tej potrawy. Liście sałaty rzymskiej, prócz tego, iż są chrupiące to a dodatek mają nieco gorzkawy smak, jednak tylko te zewnętrzne. Im bliżej wnętrza, tym liście bardziej delikatne i nieco słodkie. Tworzą one zwarte główki. Sałata rzymska świetnie nadaje się jako dodatek do serów pleśniowych i sosów. Świetnie smakuje także w sąsiedztwie pieczonego kurczaka, który jest składnikiem wcześniej wspomnianej sałatki Cezara.
Sałata rzymska jedzona jest przede wszystkim na surowo, można ją jednak także grillować, dzięki dość wytrzymałym liściom, możemy oczekiwać, że jej liście zachowają świeżość i fakturę, nawet podczas smażenia. Do smażonej wersji tego warzywa możemy dodać nieco masła oraz czosnku z całą pewnością podkreśli on jej smak. Jest do świetny pomysł na ciepłą przekąskę, którą możemy wzbogacić o prażone orzechy oraz ser pleśniowy.
Sałatka Cezar to najpopularniejsza sałatka, w której używamy sałaty rzymskiej, warto jednak wspomnieć także o sałatkach z parmezanem, oliwką czy z boczkiem. Miłośnicy tej sałaty co rusz wymyślają kolejne wariacje z obecnością tej sałaty. Tak naprawdę w tym względzie ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, możemy bowiem dodać do niej wszystko co mamy pod ręką, czyli chociażby pomidora czy ogórka, nieco oleju i przypraw.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.