Sałata masłowa – jedna z najpopularnisjzych sałat na naszym stole

Najlepsze tematy w Sieci > Dom  > Sałata masłowa – jedna z najpopularnisjzych sałat na naszym stole

Sałata masłowa – jedna z najpopularnisjzych sałat na naszym stole

Lactuca_sativa-whole_plant_top

Sałata masłowa to warzywo, które uprawę można zacząć już w pierwszych tygodniach wiosny. Sałatę masłową możemy uprawiać w gruncie, pod osłonami albo nawet na balkonowych doniczkach. W masowych produkcjach sałata masłowa często uprawiana jest pod osłonami na podłożu z wełny mineralnej.  To warzywo nie wymaga od nas specjalnych zdolności hodowlanych. Pielęgnacja sadzonek sałaty ogranicza się jedynie do wyrywania chwastów. Sałata masłowa lubi światło i wodę. Chociaż jej sadzonki wyglądają niepozornie, to są w stanie przetrwać nawet niewielkie przymrozki. Nie ma konkretnego terminu, kiedy sałata masłowa może zostać zbierana. Wszystko zależy od tego kiedy ją zasiejemy. W domu możemy ją hodować praktycznie przez cały rok. Żeby nasiona sałaty zaczęły schodzić musimy im dostarczyć sporą dawkę światła, dlatego nie warto przysypywać ich nawet cienką warstwą ziemi. Nasiona sałaty mogą wschodzić już, kiedy temperatura w ciągu nocy nie spada poniżej 3 stopni Celsjusza. Roślina do prawidłowego rozwoju potrzebuje też wody, jednak nie wolno przesadzać z jej nawadnianiem. Z kolei zbyt małe ilości wody mogą przyczynić się do tego, że liście sałaty będą gorzkie i twarde. Jeśli zależy nam na szybkim zebraniu plony możemy kupić gotowe sadzonki sałaty. Kiedy chcemy wyhodować sałatę od początku samodzielnie, wystarczy, że kupimy nasiona i samodzielnie zrobimy rozsadę. Sałata masłowa to roślina z rodziny astrowatych, dlatego często uprawiana jest jako roślina dekoracyjna. Świetnie czuje się w towarzystwie innych kwiatów, czy warzyw dekoracyjnych. Dojrzała sałata masłowa ma delikatne jasno zielone liście. Liście sałaty są bardzo delikatne, dlatego warzywo nie nadaje się do długiego przechowywania. Maksymalny czas jaki sałata może spędzić w lodówce to 3 dni. Sałata masłowa w większości składa się z wody, jest naprawdę bardzo niskokaloryczna. Mimo to dostarcza organizmowi sporo witamin. Jest doskonałym źródłem mikroelementów i antyoksydantów. Tak jak każda inna sałata jest składnikiem każdej diety odchudzającej. Sałatę masłową spożywa się na surowo, próby jakiejkolwiek obróbki cieplnej mogą sprawić, że straci ona smak.

Przepis na pyszną sałatkę (pochodzi z kwestiasmaku.pl)

SKŁADNIKI

2 PORCJE

  • 1/4 lub 1/3 główki sałaty lodowej
  • garstka roszponki
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 1 zielona papryczka chili
  • 3 dymki (białe części) lub 2 młode cebulki

WINEGRET:

  • 5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego lub płynnego miodu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Sałatę opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do salaterek razem z opłukaną roszponką. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki, fetę pokroić w kosteczkę, chili oraz białe i jasnozielone części dymki na cienkie plasterki, wszystko dodać do sałatki.
  • Posypać pestkami dyni i polać winegretem: olej z suszonych pomidorów (można zebrać z dna słoika suszone zioła) wymieszać w miseczce z sokiem z limonki, syropem lub miodem i doprawić solą oraz pieprzem. Polać po sałatce.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.